Ce sunt super-alimentele

Ce sunt super-alimentele?

0 Shares
0
0
0

Super-alimente sau superfood, este un termen tot mai des intalnit in descrierea unor alimente si ingrediente extrem de benefice pentru sanatatea umana. Chiar daca initial am fost foarte sceptica cu privire la acest termen de ‘’superfood’’, dupa ce m-am documentat mai bine am realizat ca beneficiile alimentelor si ingredientelor incluse in aceasta categorie sunt studiate si dovedite stiintific.

Si cand ma refer la superalimente nu ma refer la alimente si ingrediente exotice, greu de obtinut, ci la alimente aflate la indemana oricui.

In cele ce urmeaza o sa va prezint o selectie de 13 alimente si ingrediente cu calitati exceptionale.

1. Avocado, fructul minune care trebuie sa fie prezent in alimentatia fiecaruia dintre noi. Incep cu acest fruct deoarece il iubesc sa il consum nu doar la micul-dejun, ci si in salate, smoothie-uri sau simplu, ca si o gustarica intre mese. Are un gust foarte bun si este extrem de hranitor. Numeroase studii efectuate de experti in nutritie au demonstrat faptul ca avocado are efecte foarte benefice asupra starii noastre de sanatate.

Denumit si ”para aligator”, avocado are un continut foarte bogat de grasimi sanatoase, nutrienti si fibre. Datorita faptului ca are in compozitie foarte mult potasiu, un mineral cu lipsa caruia se confrunta foarte multi oameni, avocado are un rol esential in reglarea presiunii arteriale.  Potrivit acelorasi studii, consumul regulat de avocado sau ulei de avocado impreuna cu alte legume creste semnificativ numarul de antioxidanti din corpul nostru, astfel ajutandu-ne la eliminarea toxinelor.

  1. Semintele de chia sunt o adevarata binecuvantare pentru sanatatea noastra gratie continutului bogat de vitamine si minerale. Cuvantul ‘’chia’’ insemna putere in cultura mayasa. Printre beneficiile pe care semintele de chia pot sa le aduca organismului se numara controlarea poftei de alimente dulci si reglarea greutatii corporale. Pline de vitamine, minerale si acizi grasi, semintele de chia reprezinta o arma puternica in lupta cu radicalii liberi.

Stiati ca semintele de chia au  :

  • Un continut de trei ori mai mare de oxidanti decat afinele ;
  • Un continut de trei ori mai mare de fier decat un alt superaliment, si anume spanacul ;
  • Un continut de cinci ori mai mare de calciu decat laptele.
  1. Papaya, denumit si ”fructul ingerilor” este un aliment bogat in antioxidanti, vitamina C, betacaroten, calciu, fier, magneziu, potasiu si multe alte vitamine vitale pentru sanatate. Printre cele mai surprinzatoare proprietati ale acestui super-aliment se numara proprietatile contraceptive. Femeile din tari precum Pakistan, Sri Lanka sau India folosesc acest fruct pentru a inlatura posibilitatea aparitiei unor sarcini nedorite.

Curcuma

  1. Curcuma, cunoscuta sub numele de turmeric sau sofran indian, este mai mult decat un condiment exotic cu culoare orientala, este un puternic antiinflamator, antioxidant si dezinfectant natural.

Pudra de curcuma este un aliat natural impotriva racelilor, bronsitelor, migrenelor, febrei, afectiunilor plamanilor si rinichilor, parazitilor intestinali, fiind in acelas timp de un real ajutor in procesul de recuperare dupa anumite interventii chirurgicale.

  1. Fructul de camu camu, avandu-si originile in jungla amazoniana, este un super-aliment cu calitati nemaintalnite. Ce este de-a dreptul incredibil este faptul ca fructul de camu camu contine de 200 de ori mai multa vitamina C decat o banana, de 56 de ori mai multa vitamina C decat o lamaie si de 60 de ori mai multa vitamina C decat o portocala. Este considerat fara dar si poate alimentul cu cel mai mare continut de vitamina C dintre toate alimentele din lume. O cantitate de 100gr de pulpa de camu camu are un continut de vitamina C intre 1800 si 2700mg. Acest super aliment se gaseste pe piata sub forma de pudra, avand aceleasi super calitati .
  1. Kale este de departe cea mai sanatoasa si mai bogata in nutrienti leguma care exista. Aceasta leguma contine nici mai mult nici mai putin de 45 clase de antioxidanti (printre care se numara caretenoizii si flavonoizii), fiind astfel considerata un detoxifiant foarte puternic. Deasemenea, kale se poate lauda cu un continut bogat de vitamine esentiale ( printre care se numara A , E, C , K ), acizi grasi Omega 3, cupru, fosfor, fier, magneziu, potasiu si fier. Printre beneficiile consumului regulat de kale se numara stimularea bunei functionari a sistemului imunitar, capacitatea de prevenire a cancerului, reglarea tranzitului intestinal, buna functionare a sistemului cardiovascular si scaderea nivelului de colesterol .

Kale se poate consuma atat sub forma cruda, in salate, cat si la abur sau la cuptor. Desigur recomandat este consumul  in forma cruda, doar astfel kale isi poate toate beneficiile .

  1. Semintele de in au o istorie foarte bogata, fiind cultivate si consumate de aproximativ 6000 de ani. Se crede chiar ca sunt primele super-alimente cultivate de om. Semintele de in reprezinta o sursa foarte importanta de fibre, omega 3 si proteine vegetale. Incluse in alimentatia zilnica, semintele de in au un rol important de preventie a aparitiei unor boli precum diabetul, artrita, afectiuni cardiovasculare, osteoporoza sau cancerul. Sunt recomandate persoanelor care sufera de boala Celiaca sau acelora care au intoleranta la gluten, deoarece nu contin gluten .

Semintele de in au un gust asemanator nucilor si se pot consuma intregi ( in iaurturi, cereale cu lapte, salate, aluatul pentru paine si briose )  sau macinate (in smoothie-uri, supe, creme ).

Tofu

  1. Tofu este un fel de ”branza” obtinuta din coagularea laptelui de soia . Acest aliment este o adevarata sursa de proteine pentru vegani si vegetarieni. Potrivit specialistilor in nutritie, o dieta bazata pe alimente obtinute din plante este extrem de sanatoasa, fiind un element cheie care asigura buna functionare a metabolismului. Un astfel de regim alimentar scade riscul aparitiei unor afectiuni precum diabetul, obezitatea sau bolile de inima. Aceleasi studii au aratat ca tofu , gratie continutului bogat de izoflavone, reduce riscul aparitiei unor boli cu care ne confruntam ca urmare a inaintarii in varsta si a stilului de viata dezordonat.
  1. Spanacul este cunoscut in deosebi continutului de fier, fiind un tratament natural pentru anemie. Conform statisticilor realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, deficitul de fier este principala problema de sanatate cu care se confrunta omenirea. Nici o alta boala nu afecteaza atat de multi oameni ca si deficitul de fier. Anemia afecteaza in Romania 24% dintre persoanele de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani .

Leac pentru foarte multe afectiuni, spanacul are un continut bogat de vitamine ( vitamina A, vitamina B1, vitamiana B2, vitamina B12 )  , saruri minerale (calciu, cupru, fosfor, fier, iod, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, sulf si zinc), acid folic, aminoacizi, glucide si lipide .

Spanacul se consuma atat in stare cruda in salate si smoothie, cat si gatit in ciorbe sau diferite mancaruri .

  1. Afinele. Consumate sunt orice forma (proaspete, congelate sau uscate), afinele sunt fructele care nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al nimanui. Proprietatile miraculoase ale acestor fructe se pastreaza chiar si dupa ce sunt uscate si se consuma sub forma de ceai. In compozitia afinelor regasim foarte multe vitamine ( vitamiana A, intregul complex de vitamina B, vitamina C si vitamina E ), seleniu tanin, fosfor, antocianina (un antioxidant esential), mirtilina (insulina vegetala), pectine, zaharuri si acizi organici. Conform unor studii recent efectuate, afinele au un rol esential in procesul de topire a grasimilor de pe abdomen, contribuind in acelas timp la reducerea factorilor care duc la acumularea de grasimi.
  1. Pepenele galben este un fruct savuros cu foarte multe beneficii pentru sanatatea noastra. Cu un continut ridicat de substante nutritive, pepenele galben este consumat in foarte multe regiuni ale lumii. Gratie continutului de 90% apa, vitamine ( vitamina A, vitamina B si vitamina C ), albumine, calciu,  fibre alimentare, fier, fosfor, magneziu si potasiu, pepenele galben este considerat unul dintre cele mai puternice antioxidante naturale.

Printre beneficiile consumului regulat de pepene galben se numara prevenirea anemiei si a malformatiilor congenitale, buna functionare a sistemului cardiovascular, stimularea sistemului imunitar, prevenirea imbatranirii premature, functionarea optima a functiei vizuale, buna functionare a sistemului muscular si gastrointestinal sau reducerea riscului de aparitie a cancerului.

Pepenele galben se consuma cu precadere in stare naturala, insa este la fel de delicios si daca este consumat sub forma de dulceata sau inghetata .

Kaki

  1. Kaki – fructul zeilor sau piersica japoneza. Cu un gust aparte, kaki se poate consuma atat in salate, cocktail-uri si smoothie-uri dar si la prepararea deseturilor. In ciuda dimensiunilor reduse, kaki se poate lauda cu un continut foarte ridicat de nutrienti si vitamine ( vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C si vitamina K ). Un singur fruct de kaki asigura peste jumatate din necesarul zilnic de vitamina A, o vitamina esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar, calitatea vederii si dezvoltarea optima a fetusului pe parcursul sarcinii.
  1. Sfecla rosie este consderata ca fiind alimentul cu cea mai puternica capacitate de purificare a sangelui, fiind o adevarata arma in lupta cu tumorile si chiar si cu cancerul. Pe langa toate acestea, complexul de vitamine si minerale din compozitia sa este capabil sa vindece afectiuni ale ficatului si afectiuni digestive. Este foarte bine cunoscut efectul benefic al acestui aliment in tratarea diabetului, hepatitei cronice, gastritei hepatice, hipertensiunii arteriale, leucemiei si anemiei.

Daca nu stiati, sfecla rosie are un continut ridicat de vitamina  A,  intreg complexul de vitamina B, vitamina C, magneziu, fier, calciu, fosfor, mangan, potasiu, iod, sulf si  antioxidanti. Mai pe scurt, tot ceea ce organismul uman are nevoie pentru a functiona in parametrii normali .

Sfecla rosie se poate consuma sub diverse forme. Se poate consuma atat cruda ( in sucuri natural sau salate ),  cat si fiarta ( in piureuri sau supe ) sau la cuptor.

Tot ceea ce consumam are un efect direct asupra starii noastre de sanatate. Tocmai din acest motiv este foarte important sa includem in alimentatia  noastra cat mai multe alimente cu proprietati miraculoase.

0 Shares
You May Also Like