Descopera cele mai renumite 8 retete grecesti pe care nu trebuie sa le ratezi

Descopera cele mai renumite 8 retete grecesti pe care nu trebuie sa le ratezi

0 Shares
0
0
0

Grecii isi iubesc mancarea. Le place sa manance si le place sa-i hraneasca pe altii. Acesta este un loc in care ti se garanteaza ca nu vei simti niciodata foame. Spre deosebire de cele trei mese tipice ale romanilor, grecii mananca de pana la cinci ori pe zi. Mancarea greceasca foloseste in principal ingrediente locale proaspete precum legume mediteraneene, ulei de masline, suc de lamaie, diferite tipuri de peste si carne, precum si cereale.

Mancarurile traditionale grecesti sunt savuroase si pregatite cu o varietate de ierburi proaspete si uscate. Fie ca urmeaza sa te indrepti spre tinuturile grecesti sau doar vrei sa  te bucuri de preparatele specifice zonei in propria ta casa, asigura-te ca incerci cel putin cateva dintre aceste feluri de mancare delicioase.

Musaca

Probabil cea mai faimoasa dintre mancarurile grecesti, musaca este alcatuita din straturi de vinete prajite, carne tocata si cartofi, acoperite cu un sos besamel cremos si apoi coapte pana se rumenesc. Unele retete grecesti ofera si o versiune vegetariana la fel de delicioasa.

Fasolatha

Un alt preparat national al Greciei, desi nu este atat de cunoscut la nivel international, este o supa clasica de fasole alba. Este o reteta simpla, dar consistenta, compusa din fasole, rosii zdrobite si legume, cum ar fi ceapa, morcovii si telina. Este adesea aromat cu cimbru, patrunjel si frunze de dafin.

Koulouri

Plimba-te prin oricare dintre marile orase grecesti, cum ar fi Atena sau Salonic, dimineata si vei vedea adesea localnici mancand koulouri – inele mari de paine moale acoperite cu seminte de susan. Sunt adesea vandute din carute de strada galbene si mancate impreuna cu o ceasca de cafea.

Loukoumades

O delicatesa greceasca indragita atat de copii, cat si de adulti, loukoumadele sunt mici bile prajite, asemanatoare unei gogosi, inmuiate in sirop de miere si presarate cu diverse toppinguri, precum scortisoara sau nuci zdrobite. Oamenii comanda de obicei o farfurie mare pentru a le impartasi cu prietenii sau familia.

Souvlaki

Populare in intreaga lume, aceste frigarui de carne la gratar (de obicei de porc) sunt adesea servite cu tzatziki (un sos facut din iaurt, castraveti si menta), paine pita, salata sau orez.

Dolmades

Dolmadele sunt un fel de mancare tipic grecesc. Sunt facute din frunze de vita de vie umplute cu herby, orez, lamaie si impaturite pentru a crea un mic pachetel, care este apoi aburit. De asemenea, le poti gasi umplute cu carne sau vegetariene doar cu orez.

Spanakopita

Grecii isi iubesc placintele si poti gasi multe variante, de la cele facute cu aluat imbogatit pana la cele facute din produse de patiserie phyllo si umplute cu orice, de la vinete sau carne la verdeata sau branza. Cea mai clasica este spanakopita – patiserie phyllo stratificata cu branza feta si spanac si aromata cu marar. Un alt favorit este tyropita – produse de patiserie crocante, invelite in jurul unei umpluturi de branza sarata.

Gyros

Un pic ca un kebab, un gyros este un sandwich tipic grecesc. Se compune din bucati de carne (de obicei pui, porc, miel sau carne de vita) gatite pe un rotisor si invelite intr-o paine plata sau pita impreuna cu salata, ceapa si o varietate de sosuri. Versiunile vegetariene pot include haloumi la gratar sau branza feta in locul carnii.

 

0 Shares
You May Also Like