Valorile nutritionale ale sfeclei rosii

Valorile nutritionale ale sfeclei rosii

0 Shares
0
0
0

Sfecla rosie este o leguma care se bucura de un mare nivel de popularitate, este folosita in mai multe bucatarii din intreaga lume si poate avea o multime de beneficii pentru sanatate.

Sfecla este ambalata cu vitamine esentiale, minerale si compusi vegetali, dintre care unii au proprietati medicinale. De-asemenea, este important de precizat faptul ca sfecla rosie este saraca in calorii. In continuare puteti descoperi valorile nutritionale ale acesteia:

  • Calorii: 44.
  • Grasime: 0,2.
  • Vitamina C: 6% din RDI.
  • Vitamina B6: 3% din RDI.
  • Potasiu: 9% din RDI.
  • Mangan: 16% din RDI.
  • Proteine: 1,7 grame.
  • Fibra: 2 grame.
  • Folat: 20% din RDI.
  • Magneziu: 6% din RDI.
  • Fosfor: 4% din RDI.
  • Fier: 4% din RDI.

Sfecla contine si nitrati anorganici si pigmenti, ambii fiind compusi ai plantelor care au o serie de beneficii pentru sanatate.

Beneficii posibile pentru sanatate

  1. Contribuie la pastrarea sub control a tensiunii arteriale

Boala cardiaca, incluzand atacuri de cord, insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral, este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, in timp ce hipertensiunea arteriala este unul dintre factorii de risc de dezvoltare a acestor afectiuni.

Sfecla contine o concentratie mare de nitrati, care au un efect de scadere a tensiunii arteriale. Acest lucru poate duce la un risc redus de atacuri de cord, insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral.

  1. Poate imbunatati performanta atletica

Mai multe studii sugereaza ca nitratii alimentari pot imbunatati performanta atletica. Din acest motiv, sfecla rosie se regaseste de multe ori in dietele urmate de catre sportivi. Nitratii par sa afecteze performanta fizica prin imbunatatirea eficientei mitocondriilor, care sunt responsabili de producerea de energie in celulelle corpului.

Consumul de sfecla poate imbunatati de asemenea ciclismul, si performanta atletica si poate creste consumul de oxigen cu pana la 20%. Un mic studiu efectuat pe noua biciclisti competitivi a analizat efectul a 17 uncii (500 ml) de suc de sfecla asupra performantei ciclului de ciclism de peste 2,5 si 10 mile (4 si 16,1 km). Sucul de sfecla de baut a imbunatatit performanta cu 2,8% in timp de 4 km (4 km). Pentru a-si maximiza efectele, sfecla trebuie consumata cu 2-3 ore inainte de antrenament sau in competitie.

  1. Poate imbunatati sanatatea digestiva

Fibrele dietetice sunt o componenta importanta a unei diete sanatoase. A fost legata de multe beneficii pentru sanatate, inclusiv o digestie imbunatatita. O cana de sfecla contine 3,4 grame de fibre, facand sfecla o sursa buna de fibre. Fibra ocoleste digestia si se indreapta spre colon, unde se hraneste cu bacteriile intestinale prietenoase sau se adauga vrac la scaun.

Acest lucru poate promova sanatatea digestiva, va poate mentine regulat si preveni afectiuni digestive precum constipatie, boli inflamatorii intestinale si diverticulita. Mai mult, fibra a fost legata de un risc redus de boli cronice, inclusiv cancer de colon, boli de inima si diabet de tip 2.

  1. Poate ajuta la sanatatea creierului

Sfecla contine nitrati, care pot ajuta la cresterea fluxului de sange catre creier, la imbunatatirea functiei cognitive si, eventual, la reducerea riscului de dementa. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari in acest domeniu.

  1. Poate avea unele proprietati anti-cancer

Cancerul este o boala grava si potential fatala caracterizata prin cresterea necontrolata a celulelor. Continutul de antioxidanti si natura antiinflamatoare a sfeclei au dus la un interes pentru capacitatea sa de a preveni cancerul. Cu toate acestea, dovezile actuale sunt destul de limitate.

  1. Poate fi eficienta pentru scaderea in greutate

Sfecla are un continut ridicat de apa si continut redus de calorii. Ambele proprietati sunt benefice pentru pierderea in greutate.

Dupa cum se poate vedea, sfecla rosie are multe beneficii pentru sanatate, asa ca este lesne de inteles de ce este indicat sa o consumati.

 

0 Shares
You May Also Like