10 specialitati frantuzesti pe care trebuie sa le incerci

0 Shares
0
0
0

Iti prezentam 10 specialitati frantuzesti pe care iti recomandam sa le incerci. Bucataria franceza este una dintre cele mai bune din lume si a fost inclusa si in patrimoniul cultural intangibil al omenirii. Iti place gastronomia franceza?

  1. Tartiflette

Compusa din cartofi, bacon, reblochon si ceapa si de obicei insotita de o salata verde buna, tartiflette este o specialitate culinara franceza din Savoie. O masa simpla, dar delicioasa, apreciata in orice moment al anului, iarna – seara dupa o zi buna de schi – cat si in vara, dupa o zi lunga de stat la plaja.

  1. Specialitati frantuzesti cu carne de pasare : Cocos cu vin

Cocosul cu vin este un fel de mancare traditionala a bucatariei franceze. Pentru a pregati acest fel de mancare, aveti nevoie de cu cocos taiat de bucati si fiert in vin (de obicei rosu) si insotite de ceapa, morcovi, mirodenii si ciuperci.

  1. Pot au feu

Pentru a face acest fel de mancare, aveti nevoie de legume si putina carne. Puneti toate aceste ingrediente intr-o cratita mare, umpleti-o cu apa si gatiti totul incet. Ati fi tentati sa spuneti ca este o tocanita, insa francezii au un mod de a o prepara unic, datorita mirodeniilor utilizate.

  1. Quiche Lorraine

Quiche poate fi facuta cu branza, sunca, gem, dulceata sau oua si este una dintre cele mai delicioase specialitati culinare din Lorraine. Acoperita cu sunca si galbenus de ou, aceasta placinta sarata este consumata in mod ideal ca un starter. Acest preparat traditional francez este servit cu o salata verde sau andive.

specialitati frantuzesti

  1. Crepe

Clatitele sunt specialitatea bretona prin excelenta. Insotite de un pahar de cidru aromat, francezii consuma clatitele sarate sub forma de aperitiv sau dulci la desert. Clatita este un simbol al bucatariei franceze, apreciata de turistii straini.

  1. Tartar – specialitati frantuzesti cu carne!

Tartarul este o specialitate culinara foarte populara pentru iubitorii de carne. Trebuie spus ca acest fel de mancare ofera doua beneficii uriase. Pe de o parte, este delicios. Pe de alta parte, acest fel de mancare este usor de gatit: tot ce aveti nevoie este o bucata proaspata de carne, cateva legume, ou crud si de condimente. Tartarul este perfect integrat in bucataria franceza, chiar daca nu este agreat de toata lumea. Astazi, tartarul poate fi facut in 1000 de moduri si toate apartind bucatariei franceze.

  1. Cassoulet

Aceasta specialitate apartine zonei Languedoc, insa este adesea asociat cu orasul Toulouse. Cassoulet este un fel de mancare delicioasa, dar calorica – este facuta din fasole alba, confit de rata si carnati. Este mancarea ideala pentru perioada iernii.

  1. Stridiile

In principal crescute in bazinul Marennes-Oléron, stridiile sunt una dintre cele mai consumate feluri de mancare la sfarsitul anului. Ce ar fi bucataria franceza fara faimoasele fructe de mare?

  1. Gratin Dauphinois

Pentru a pregati aceasta specialitate Dauphiné, veti avea nevoie doar de cartofi, smantana si, eventual, niste ceapa. Acest fel de mancare se potriveste perfect in bucataria traditionala franceza si poate fi consumat ca o mancare principala sau ca aperitiv si chiar garnitura.

  1. Carne de vita Burgundia – specialitati frantuzesti de exceptie

Carnea de vita Burgundia este una dintre cele mai traditionale (si cele mai delicioase) specialitati frantuzesti. Pentru a pregati acest fel de mancare, tot ce trebuie sa faceti este sa gatiti carnea de vita intr-un mic foc in vinul burgundian. Insotiti carnea cu adaosuri proaspete (ciuperci, cartofi, morcovi …) si veti fi siguri ca aveti o masa buna.

A evoca specialitatile franceze si gatitul traditional, fara a mentiona bourguignonul de carne de vita era pur si simplu imposibil. Un mic truc pentru mai mult gust, adaugati la acest fel de mancare o slanina putin afumata.

Bucataria franceza se refera la diverse stiluri culinare derivate din traditia franceza . A evoluat de-a lungul secolelor, ca urmare a schimbarilor sociale si politice ale tarii. In Evul Mediu s-a dezvoltat datorita petrecerilor somptuoase care au dus gastronomia franceza la un nivel mai ridicat, cu un produs alimentar decorat si foarte condimentat, si realizate de bucatari renumiti.

In secolul XII, obiceiurile s-au schimbat, cu utilizarea mai sistematica de mirodenii si cu dezvoltarea utilizarii de plante si tehnici rafinate, initiata de François Pierre de La Varenne si alti bucatari ai lui Napoleon Bonaparte, precum Marie-Antoine Carême .

Bucataria franceza a fost transformata in secolul XX de Auguste Escoffier si astfel a devenit moderna si a ajuns cunoscuta peste tot in pume. In prezent, este considerata o referinta in lumea de astazi datorita aspectelor sale culturale.

Activitatea lui Escoffier a lasat totusi o mare parte din caracterul regional care se regaseste in provinciile franceze. Cresterea turismului alimentar, in special cu ajutorul lui Michelin, a contribuit raspandirea bucatariei franceze peste tot in lume.

Diversitatea traditiilor regionale face ca bucataria franceza sa fie mixta si nu unita. Multe preparate regionale s-au dezvoltat pana la punctul de a fi cunoscute si recunoscute la nivel national, uneori dand nastere unor variatii de la o regiune la alta.

Produsele agricole, cum ar fi branza, vinul, carnea, etc, ocupa un loc exceptional in bucataria franceza,  si sunt produse regional, avand eticheta specifica produselor bio. Cele mai multe culturi de legume si ferme au denumirea de zone protejate si zone de conservare.

Bucataria traditionala franceza, ca urmare a propunerii facute de Institutul European din istorie si culturi alimentare, a fost adaugata la Lista reprezentativa a patrimoniului cultural imaterial al UNESCO la 16 noiembrie 2010. Alaturi de bucataria mexicana si cea mediteraneana, premiate in aceeasi zi, aceasta este prima data cand traditiile culinare sunt inregistrate in aceasta lista.

Bucataria franceza a evoluat enorm in decursul secolelor. Din Evul Mediu, bucataria nationala unica si creativa a inceput sa apara. Acest impuls initiat de cativa mari lideri este consecinta diferitelor miscari sociale si politice.

De-a lungul anilor, s-au dat nume diferite stilurilor de gatit franceze, care au fost reproduse de mai multi chefi si profesionisti. De-a lungul vietii, acesti lideri au avut o inalta recunostinta pentru contributia lor la cultura tarii. Bucataria franceza s-a dezvoltat in principal in orasul Paris alaturi de bucatarii regali, dar in cele din urma s-a raspandit in intreaga tara si a fost exportata chiar si dincolo de mari.

0 Shares
You May Also Like