Cafeaua, placere, aliment sau medicament?

0 Shares
0
0
0

Cafeaua este, in clipa de fata, cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Insa, ce este de fapt cafeaua? Ingredientul activ din cafea numit cafeina, este un stimulent si o substanta psihoactiva, care deopotriva are numeroase beneficii pentru sanatate, are o aroma savuroasa si mai mult decat atat, in combinatiile potrivite, de exemplu, cu lapte, poate fi considerat un aliment. 

Cafeaua este atat de populara incat, conform statisticilor, o familie cheltuie, in medie, 20 de dolari pe saptamana pe cafea, adica aproximativ 1.000 dolari pe an, sau altfel spus echvalentul unui smartphone de ultima generatie.

De la cafeaua cu branza, la cea amestecata cu ceai negru, de la cafeaua cu lamaie, scortisoara si chiar piper, la cea cu whisky, toate se adauga metodelor mult mai cunoscute: cu zahar sau lapte, insa peste tot cafeaua ramane o licoare magica.

Beneficii incredibile

Dupa ce consumi cafea, dictia si functiile vorbirii sunt imbunatatite, iar secretia salivara este stimulata. „Efectele se mentin intre 30 de minute si 4 ore”, spun cercetatorii.

Cafeaua sub diferite forme (asa cum sunt, spre exemplu, aceste tipuri de capsule cafea) te poate ajuta sa te simti mai putin obosit, crescandu-ti nivelul de energie. Acest lucru se intampla multumita cofeinei – cea mai consumata substanta psihoactiva din lume. Dupa ce bei cafea, cofeina este absorbita in sange.

De aici, ea calatoreste catre creier, unde blocheaza neutrotransmitatorul inhibitor numit adenozina. Cand se intampla acest lucru, nivelul celorlalti neurotransmitatori (cum sunt noreprinefrina, numita si noradrenalina, si dopamina) cresc, ducand la o mai buna circulatie a impulsurilor nervoase prin neuroni.

Proverb legat de cafea

„Cafeaua ar trebui sa fie neagra ca iadul, tare ca moartea si dulce ca dragostea”, spune un proverb din Turcia. Cafeaua turceasca este atat de plina de traditie incat a fost inscrisa de UNESCO in 2013 pe Lista reprezentativa a patrimoniului cultural imaterial al umanitatii.

Prima cafenea din Turcia a fost deschisa la Constantinopol in 1425. Cafeaua turceasca se prepara intr-o oala de cupru cu maner lung numita cezve si se serveste in cani mici. Inainte de a fi preparata este macinata fin, iar apoi este fiarta cu zahar si apa. Adesea este insotita de bomboane turcesti.

Cum a fost inventat frappe-ul

Imperiul otoman a fost cel care a dus cafeaua in Grecia. Ajungand in Europa, cafeaua de aici pare sa nu mai aiba nici o legatura cu ce am intalnit pana acum. Spre exemplu, Frappé-ul este originar din Grecia. Inventat de un reprezentant Nescafe in 1957, este o bautura populara de vara, obtinuta dintr-un amestec de cafea cu gheata, acoperit cu spuma de lapte.

Exista o poveste interesanta despre cum s-a descoperit, printr-o intamplare, reteta acestui tip de cafea extrem de popular in zilele noaste. Totul s-a intamplat la o expozitie de la Salonic. Intr-o pauza, Dimitris Vakondios a vrut sa-si pregateasca o ceasca de cafea, dar in lipsa apei calde i-a venit ideea de a amesteca cafea boabe cu apa rece intr-un shaker. Abia un deceniu si jumatate mai tarziu, aceasta a devenit bautura nationala.

0 Shares
You May Also Like