Beneficiile si avantajele morcovilor pentru sanatate

Beneficiile si avantajele morcovilor pentru sanatate

0 Shares
0
0
0

Este bine cunoscut, morcovii sunt sanatosi. In plus, parintii si bunicii nostri insistau inca de cand eram mici sa mancam cat mai mult morcov. Aceasta leguma foarte bogata in beta caroten aduce numeroase alte beneficii pentru organism.

  1. CONTROLUL BOLILOR

Morcovii au proprietati antioxidante si actioneaza ca scuturi naturale impotriva imbatranirii, a radicalilor liberi si a stresului oxidativ. Folositi in mod regulat, morcovii pot ajuta la lupta impotriva bolilor si ne ajuta sa ramanem sanatosi.

  1. EXCELENT PENTRU PIELE

Morcovii contin beta-caroten, precursorul vitaminei A, care este vitamina pielii si a ochilor. Morcovul astfel incetineste imbatranirea pielii, ii permite sa aiba un aspect mai bun si iti ofera o piele mai radianta si un ten frumos.

De asemenea, promoveaza vindecarea si este foarte util in caz de arsuri, deoarece poate servi ca o solutie care va calma zona ranita si va accelera procesul de vindecare. Pentru a beneficia de aceste avantaje, este suficient sa freci un morcov taiat, spalat si curatat pe leziune pentru un sentiment de calmare aproape imediata.

  1. MORCOVUL ARE PUTINE CALORII

Morcovul este mancarea ideala pentru persoanele care sunt la dieta si care doresc sa piarda in greutate, deoarece contine numai 40 kcal la 100g. Consumat crud, doar curatat, morcovul pot satisface rapid pofta de mancare si poate genera o stare de satietate imediat.

Un alt avantaj urias al morcovului: poate fi gatit in multe feluri! Crud, fiert, congelat, ras, feliat, piure in supe, chips-uri, sucuri, smoothie, posibilitatile sunt multe, si exista o multime de retete de facut pentru a incanta papilele gustative fara implica o cantitate uriasa de calorii.

  1. MORCOVUL ESTE BUN PENTRU VEDERE

Nu, nu este o legenda, morcovii sunt intr-adevar bogati in vitamina A esentiala pentru vedere. Vitamina A contribuie la sanatatea ochiului si reduce riscul de cataracta. Consumul de morcovi este una din cele 9 modalitati eficiente de a iti imbunatati vederea eficient .

  1. MORCOVUL AJUTA UNGHIILE SI LE MENTINE SANATOASE

Daca vrei sa ai unghii frumoase, ia in considerare consumul de morcovi deoarece acestia sunt bogati in vitamina B5, vitamina care promoveaza cresterea si rezistenta pielii, unghiilor si parului. Manancand morcovi, vei reusi sa ai unghiile mai sanatoase si mai putin casante.

  1. MORCOVUL CONTRIBUIE LA UN PAR MAI SANATOS

Intotdeauna datorita acestui continut de vitamina B5, consumul de morcovi face de asemenea posibila obtinerea parului frumos, mai elastic si ajuta la combaterea caderii parului. S-a constatat ca persoanele care mananca mult morcov albesc mai greu, deci daca iti faci griji in privinta firelor albe tot ce trebuie sa faci este sa mananci morcovi.

  1. MORCOVUL ESTE BUN PENTRU FICAT

Consumul de morcovi cruzi aduce enzimele care vor avea grija de sistemul digestiv. Vitaminele A, B, C si E, precum si mineralele pe care morcovul le contine din abundenta reprezinta un avantaj pentru sanatate, deoarece contribuie la buna functionare a ficatului.

  1. PROTEJEAZA DE BOALA ALZHEIMER

Carotenoidul si luteolina, pigmentii gasiti in aceasta leguma, pot reduce deficitele de memorie si pot intari creierul. Pe termen lung, acest lucru contribuie la reducerea riscului de a suferi de Alzheimer.

  1. IDEAL PENTRU STOMAC

Sucul de morcov este bun pentru vindecarea stomacului. Daca esti predispus la ulcer gastric, gandeste-te bine! E timpul sa mananci morcovi.

  1. PENTRU OASE PUTERNICE

Un alt avantaj al morcovilor, este acela de a intari  oasele datorita continutului de vitamina A si fosfor.

  1. AJUTA LA EVITAREA BOLILOR CARDIOVASCULARE

Doua studii pe animale au aratat ca consumul de morcov afecteaza anumiti factori care promoveaza sanatatea cardiovasculara. Deci , mananca morcovi pentru a imbunatati capacitatea antioxidanta a organismului si pentru a mari cantitatea de vitamina E din sange. In plus, morcovul reduce colesterolul si trigliceridele hepatice.

  1. AJUTA LA PREVENIREA CANCERULUI

Consumul de morcovi are efecte protectoare impotriva cancerului pulmonar. Un studiu pe mai mult de 120 000 de femei a descoperit ca cele care au consumat 2 pana la 4 portii de morcovi pe saptamana au avut un risc cu 40% mai mic de a dezvolta cancer pulmonar, comparativ cu cele care nu consuma deloc morcov. Cu un consum de 5 sau mai multe portii, reducerea riscului a fost de 60%. In plus, un studiu a constatat ca persoanele care au consumat 2 sau mai multe portii de morcovi sau spanac pe saptamana au fost cu 44% mai putin susceptibile de a avea cancer la san decat cele care nu au consumat morcov deloc.

  1. MORCOVUL AJUTA LA PREVENIREA CATARACTEI

Doua studii observationale au constatat o scadere a prevalentei cataractei la barbati si femei, datorita carotenului din sange . Aceleasi rezultate au fost observate la cei care consuma  luteina si zeaxantina. Toti acesti compusi sunt prezenti in morcov.

CE CONTINE MORCOVUL

Principalele carotenoide gasite in morcovi (brute, fierte sau in suc) sunt beta-caroten , luteina si zeaxantina. Carotenoizii sunt compusi cu proprietati antioxidante, adica sunt capabili sa neutralizeze radicalii liberi din organism. Consumul de alimente bogate in carotenoide este legat de un risc mai scazut de a suferi de mai multe boli, cum ar fi cancerul, boala cardiovascularasi unele boli legate de varsta, cum ar fi cataracta. Mai multe carotenoide sunt de asemenea precursori ai vitaminei A, adica organismul le transforma in vitamina A in functie de nevoile sale.

Carotenoidele au un efect protector impotriva cancerului, deoarece alimentele care contin contribuie la evitarea deteriorarii oxidative a ADN-ului.

Cand ADN-ul este deteriorat, poate exista un risc mai mare de cancer. De asemenea, s-a demonstrat ca persoanele cu fibroza chistica au nivelul de carotenoide sanguine sub limitele normale. Cateva studii au aratat ca administrarea de suplimente cu beta-caroten de catre pacientii cu fibroza chistica imbunatateste capacitatea lor antioxidanta din plasma. Pana in prezent, insa, niciun studiu nu a evaluat efectele consumului de morcov la nivelul persoanelor care deja sufera de cancer.

Cercetatorii au sugerat ca furnizarea simultana de fibre si carotenoide, ambele prezente in morcov, ar maximiza efectul protector al acestei legume. Intr-adevar, s-a demonstrat ca anumite tipuri de fibre, in special fibrele solubile, pot reduce colesterolul si pot preveni procesul de ateroscleroza atat la animale, cat si la om.

In timpul studiului, sucul de morcov (care contine putine fibre) a avut un efect mai redus asupra lipidelor din sange in comparatie cu consumul de morcov. Efectul sinergie dintre cei doi compusi ar putea explica, in parte, acest fenomen.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt super-alimentele

Ce sunt super-alimentele?

Super-alimente sau superfood, este un termen tot mai des intalnit in descrierea unor alimente si ingrediente extrem de…
Citeste Tot