Ce ar trebui sa mancam pentru a ne proteja ficatul?

Ce ar trebui sa mancam pentru a ne proteja ficatul?

0 Shares
0
0
0

Ficatul este responsabil pentru descompunerea carbohidratilor, pentru producerea glucozei si pentru detoxifierea organismului. De asemenea, stocheaza substantele nutritive si creeaza bila, care este necesara pentru digerarea si absorbtia nutrientilor in alimente, in mod corespunzator. Exista multe alimente si bauturi pe care o persoana le poate consuma pentru a proteja ficatul.

Un ficat sanatos este vital pentru sanatatea generala. Disfunctia hepatica poate duce la afectiuni hepatice, tulburari metabolice si chiar diabet de tip 2.

Desi poate fi imposibil sa se gestioneze toti factorii de risc, consumarea anumitor alimente si bauturi poate contribui la promovarea sanatatii hepatice.

In acest articol, vom acoperi cele mai bune alimente pentru sanatatea ficatului, efectele benefice pentru organe si unele alimente ce trebuie evitate, pentru a nu afecta sanatatea ficatului.

Alimente si bauturi de top pentru sanatatea ficatului

Unele dintre cele mai bune alimente si bauturi care sunt bune pentru ficat includ:

  1. Cafeaua

Consumul de cafea ofera protectie impotriva bolilor ficatului gras.

O analiza din 2013 care apare in jurnalul Liver International sugereaza ca peste 50% din populatia Statelor Unite consuma zilnic cafea.

Cafeaua pare sa fie buna pentru ficat, mai ales pentru ca protejeaza impotriva problemelor cum ar fi boala hepatica grasa.

De asemenea, studiul arata ca administrarea zilnica de cafea poate reduce riscul de afectiuni hepatice cronice. De asemenea, poate proteja ficatul de afectiuni cronice, cum ar fi cancerul de ficat.

Un studiu din 2014, care apare in Jurnalul de Gastroenterologie Clinica, sugereaza ca efectele protectoare ale cafelei se datoreaza influentei enzimelor hepatice.

Cafeaua, pare sa reduca acumularea de grasimi in ficat. De asemenea, creste antioxidantii de protectie in ficat. Compusii din cafea ajuta si enzimele hepatice sa elimine gama de substante care cauzeaza cancerul hepatic.

  1. Faina de ovaz

Consumarea fulgilor de ovaz este o modalitate usoara de a adauga fibre in dieta. Fibrele sunt un instrument important pentru digestie, iar fibrele specifice din ovaz pot fi deosebit de utile pentru ficat. Ovazul si fulgii de ovaz sunt bogate in compusi numiti beta-glucani.

Conform unui studiu din 2017 din Jurnalul International al Stiintelor Moleculare, beta-glucanii sunt foarte activi din punct de vedere biologic, in organism. Acestia ajuta la modularea sistemului imunitar si la lupta impotriva inflamatiilor, putand fi deosebit de utili in lupta impotriva diabetului si a obezitatii.

De asemenea, studiul arata ca beta-glucanii din ovaz contribuie la reducerea cantitatii de grasimi stocate in ficat la soareci, ceea ce ar putea ajuta la protejarea ficatului. Totusi, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a confirma acest lucru.

Oamenii care doresc sa adauge ovaz sau fulgi de ovaz la dieta lor ar trebui sa caute ovaz intreg, mai degraba decât faina de ovaz preambalata. Ovazul preambalat poate contine umplutura, cum ar fi faina sau zaharuri, care nu vor fi la fel de benefice pentru organism.

  1. Ceai verde

Consumul de ceai verde poate ajuta la reducerea continutului total de grasimi.

Un studiu din 2015 din Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei arata ca ceaiul verde poate contribui la reducerea continutului total de grasimi, la combaterea stresului oxidativ si la reducerea altor semne ale bolii hepatice nealcoolice (NAFLD).

Este important sa retineti ca ceaiul poate fi mai bun decât extractele, deoarece unele extracte pot dauna ficatului, in loc sa il vindece.

Studiul arata ca nu exista inca recomandari specifice pentru persoanele cu aceasta afectiune de a consuma ceai sau extracte de ceai, dar legatura cu sanatatea ficatului este promitatoare.

  1. Usturoiul

Adaugarea usturoiului la regimul alimentar poate, de asemenea, sa stimuleze ficatul. Un studiu din 2016 care apare in jurnalul Advanced Biomedical Research constata ca, consumul de usturoi reduce greutatea corporala si continutul de grasimi la persoanele cu NAFLD, fara modificari ale masei corporale slabe. Acest lucru este benefic, deoarece supraponderalitatea sau obezitatea sunt factori majori, care contribuie la declansarea NAFLD.

  1. Fructele de padure

Multe fructe de padure cum ar fi afinele si zmeura, contin antioxidanti numiti polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului de daune.

Dupa cum sugereaza un studiu din Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, consumarea regulata de fructe de padure poate, de asemenea, sa stimuleze sistemul imunitar.

  1. Struguri

Studiul prezentat in Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei arata ca strugurii, sucul de struguri si semintele de struguri sunt bogate in antioxidanti care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamatiei si prevenirea leziunilor hepatice.

Consumul de struguri intregi, este o modalitate simpla de a adauga acesti compusi in dieta. Un supliment de extract de seminte de struguri poate furniza, de asemenea, antioxidantii necesari organismului, pentru o protectie eficienta a ficatului.

  1. Grapefruit

Studiul World Journal of Gastroenterology mentioneaza, de asemenea, grapefruitul ca un aliment util. Grapefruitul contine doi antioxidanti principali: naringin si naringenin. Acestia pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamatiei si protejarea celulelor hepatice.

Compusii pot, de asemenea, sa reduca acumularea de grasimi in ficat si sa creasca enzimele care ard grasimi. Acest lucru poate face ca grapefruitul sa fie un instrument util in lupta impotriva NAFLD.

  1. Perele

Fructul si sucul de para pot fi, de asemenea, benefice pentru sanatatea ficatului. Studiul World Journal of Gastroenterology sugereaza ca compusii din fructe pot ajuta la protejarea organelor.

Majoritatea cercetarilor se concentreaza asupra extractelor din fructe, insa studiile care se concentreaza pe fructe sau sucuri sunt necesare, pentru o imagine cat mai completa a adjuvantilor naturali, ce pot ajuta in regenerarea si mentinerea sanatatii ficatului.

  1. Alimentele vegetale in general

Avocado si alte alimente vegetale contin compusi foarte importanti pentru sanatatea ficatului.

Un studiu din 2015 care apare in jurnalul Comunicarea complementara si baza medicinei alternative,  arata ca un numar mare de alimente vegetale pot fi de ajutor pentru ficat.

Acestea includ:

  • avocado
  • banane
  • orz
  • sfecla si suc de sfecla
  • brocoli
  • orez brun
  • morcovi
  • lamâi
  • papaya
  • pepene

Oamenii ar trebui sa manânce aceste alimente ca parte a unei diete intregi si echilibrate.

  1. Pestele gras

Dupa cum arata un studiu din Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, consumul de peste gras si suplimente de ulei de peste, poate ajuta la reducerea impactului unor conditii cum ar fi NAFLD.

Pestele este bogat in acizi grasi omega-3, care sunt grasimile bune ce ajuta la reducerea inflamatiei. Acesti compusi pot fi deosebit de utili in ficat, deoarece acestia par sa impiedice acumularea de grasimi excesive si sa mentina nivelul enzimelor in ficat.

 

Studiul recomanda sa manânci peste gras de doua sau mai multe ori in fiecare saptamâna. Daca nu este usor sa incorporati pestii cum ar fi heringul sau somonul in dieta, incercati sa luati un supliment zilnic de ulei de peste.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt super-alimentele

Ce sunt super-alimentele?

Super-alimente sau superfood, este un termen tot mai des intalnit in descrierea unor alimente si ingrediente extrem de…
Citeste Tot