Ce este nutritia si de ce este importanta?

Ce este nutritia si de ce este importanta?

0 Shares
0
0
0

Poate va intrebati ce este nutritia, cum se defineste ea si ce anume semnifica. Nutritia, hranirea sau alimentatia reprezinta furnizarea de materiale – hrana – cerute de organism si celule, pentru a ramane in viata. In domeniul stiintei si medicinei umane, nutritia este stiinta sau practica consumarii si utilizarii alimentelor.

In spitale, nutritia se poate referi la cerintele alimentare ale pacientilor, inclusiv la solutiile nutritionale livrate prin intermediul unui tub IV (intravenos) sau IG (intragastric).

Stiintele nutritive studiaza modul in care organismul descompune produsele alimentare (catabolism) si cum repara si creeaza celule si tesut noi (anabolism). Catabolismul si anabolismul combinate pot fi denumite si metabolism. De asemenea, stiinta nutritionala examineaza modul in care organismul raspunde la alimente.

  • Corpul uman necesita sapte tipuri principale de nutrienti.
  • Nu toti nutrientii furnizeaza energie, dar sunt foarte importanti, cum ar fi apa si fibrele.
  • Micronutrientii sunt importanti, dar sunt necesari doar in cantitati mai mici.
  • Vitaminele sunt compusi organici esentiali pe care corpul uman nu le poate sintetiza.

Ce este nutritia?

Pe masura ce biologia moleculara, biochimia si si genetica avanseaza intr-un ritm ametitor, nutritia a devenit mai concentrata asupra metabolismului si cailor metabolice – etapele biochimice prin care substantele din interiorul nostru sunt transformate de la o forma la alta.

Nutritia se concentreaza, de asemenea, asupra modului in care bolile, afectiunile si problemele pot fi prevenite sau reduse printr-o dieta sanatoasa.

In mod similar, nutritia implica identificarea modului in care anumite boli si afectiuni pot fi cauzate de factori alimentari, cum ar fi dieta saraca (malnutritie), alergii alimentare si intolerante alimentare.

Dietetician vs. nutritionist

Un nutritionist inregistrat (RD sau RDN) studiaza mancarea, nutritia si dietetica intr-o universitate acreditata avand de urmat un curriculum aprobat, apoi completeaza un stagiu riguros si trece printr-un examen de licenta, pentru a deveni dietetician inregistrat.

Un nutritionist (fara titlul de RD sau RDN) studiaza nutritia prin auto-studiu sau prin educatie formala, dar nu indeplineste cerintele de utilizare a titlurilor RD sau RDN. Cei doi termeni sunt deseori interschimbabili, dar nu sunt identici.

ce este nutritia

Dietetica

Dietetica este interpretarea si comunicarea stiintei nutritiei; ii ajuta pe oameni sa faca alegeri informate si practice despre alimentatie si stilul de viata, atat in ​​ceea ce priveste sanatatea cat si bolile.

O parte din cursul unui dietetician include atat mediul spitalicesc cat si comunitatea. Dieteticienii lucreaza intr-o varietate de domenii, de la practica privata pana la asistenta medicala, educatie, wellness si cercetare, in timp ce o proportie mult mai mica isi desfasoara activitatea in industria alimentara.

Un dietetician trebuie sa aiba un grad recunoscut sau un grad postuniversitar in nutritie si dietetica si sa indeplineasca cerintele educatiei continue pentru a lucra ca dietetician.

Nutritie – ce este nutritia?

Nutritionistii efectueaza uneori cercetari pentru producatorii de alimente. Deci, ce este nutritia din acest punct de vedere?

Nutritia este studiul nutrientilor din alimente, modul in care organismul utilizeaza substantele nutritive si relatia dintre dieta, sanatate si boli.

Producatorii majori de alimente angajeaza nutritionisti si oameni de stiinta care se ocupa cu alimentatia.

De asemenea, nutritionistii pot lucra in jurnalism, educatie si cercetare. Multi nutritionisti lucreaza in domeniul stiintei si tehnologiei alimentelor.

Exista o multime de suprapuneri intre ceea ce nutritionistii si dieteticienii fac si studiaza. Unii nutritionisti lucreaza intr-un mediu de sanatate, unii dieteticieni lucreaza in industria alimentara, dar un procent mai mare de nutritionisti lucreaza in industria alimentara si in stiinta si tehnologia alimentelor, iar un procent mai mare de dieteticieni lucreaza in domeniul sanatatii, wellness sau educatie.

Tipuri

Un nutrient este o sursa de hrana, o componenta a alimentelor, de exemplu, proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale, fibre si apa.

  • Macronutrientii sunt substantele nutritive de care avem nevoie in cantitati relativ mari.
  • Micronutrientii sunt substantele nutritive de care avem nevoie in cantitati relativ mici.

Macronutrientii pot fi impartiti in continuare in macronutrienti de energie (care furnizeaza energie) si macronutrienti care nu furnizeaza energie.

Energie – macronutrienti

Energia furnizata de macronutrienti, este masurata fie in kilocalorii (kcal sau calorii) sau in jouli. 1 kilocalorie = 4185,8 jouli.

Carbohidrati – 4 kcal pe gram

Moleculele de carbohidrati includ monozaharide (glucoza, fructoza, galactoza), dizaharide si polizaharide (amidon).

Din punct de vedere nutritional, polizaharidele sunt favorizate fata de monozaharide, deoarece sunt mai complexe si, prin urmare, necesita mai mult timp pentru a se descompune si pentru a fi absorbite in sange; acest lucru inseamna ca acestea nu provoaca cresteri instantanee in nivelurile de zahar din sange, care sunt legate de boli de inima si in bolile vasculare.

Proteine ​​- 4 kcal pe gram

Exista 20 de aminoacizi – compusi organici gasiti in natura care se combina pentru a forma proteine. Unii aminoacizi sunt esentiali, adica trebuie consumati. Alti aminoacizi nu sunt esentiali, deoarece organismul ii poate sintetiza singur.

Grasimi – 9 kcal pe gram

Grasimile sunt trigliceride – trei molecule de acid gras combinate cu o molecula de alcool glicerol. Acizii grasi sunt compusi simpli (monomeri), in timp ce trigliceridele sunt molecule complexe (polimeri).

Grasimile sunt necesare in dieta pentru sanatate deoarece servesc multe functii, inclusiv articulatiile lubrifiante, ajuta organele sa produca hormoni, ajuta la absorbtia anumitor vitamine, reduce inflamatia si mentine sanatatea creierului.

Macronutrienti care nu furnizeaza energie

Acestia nu ofera energie, dar sunt importanti pentru organism:

Fibrele

Fibrele constau in principal din carbohidrati. Cu toate acestea, deoarece nu sunt usor absorbiti de organism, nu prea multe dintre zaharuri si amidonuri intra in sange. Fibrele reprezinta o parte cruciala a nutritiei, sanatatii si combustibililor pentru bacteriile intestinale.

Apa

Aproximativ 70% din masa non-grasa a corpului uman este compusa din apa. Apa este vitala pentru multe procese din corpul uman.

Nimeni nu este complet sigur de cata apa are nevoie organismul uman – unele studii sugereaza intre 1-7 litri pe zi pentru a se evita deshidratarea. Stim ca cerintele privind apa sunt foarte strans legate de dimensiunea corpului, varsta, temperaturile mediului, activitatea fizica, diferite stari de sanatate si obiceiurile alimentare; de exemplu, cineva care consuma o multime de sare va necesita mai multa apa decat o alta persoana similara.

Afirmatia ca “cu cat mai multa apa bei, cu atat mai sanatoasa esti” nu este sustinuta de dovezi stiintifice. Variabilele care influenteaza cerintele de apa sunt atat de vaste incat sfaturile exacte privind aportul de apa ar fi valabile numai dupa evaluarea fiecarei persoane in mod individual.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt super-alimentele

Ce sunt super-alimentele?

Super-alimente sau superfood, este un termen tot mai des intalnit in descrierea unor alimente si ingrediente extrem de…
Citeste Tot